De geschiedenis van ballet.

De oorsprong van het ballet

De oorsprong van het ballet begint rond de achttiende eeuw. In deze tijd waren Lodewijk XIV (de zonnekoning) en het Franse hof verzot op wat wij nu ballet noemen. Vooral in Italië en Franlrijk waren ze verzot op hofballet. De Franse koning Lodewijk de veertiende regeerde van 1643 tot 1715. Hij gaf regelmatig feesten met muziek en dans, waar de koning ook zelf danste , tussendoor werd er gegeten en gedronken. Door hem werd ballet heel populair.
De 'Académie Royale de la Danse' werd in 1861 opgericht door Lodewijk XIV. Dat was een clubje met de allerbeste beroepsdansers die ook aan andere het vak moesten leren. Vanaf dit moement ging de danstechniek hard vooruit en werd overal door Franse dansmeesters in Europa lesgegeven. Dit is ook de rede dat alle danstermen nog in het Frans zijn. Toen Lodewijk de veertiende te oud werd voor te dansen keek hij alleen nog maar toe. De dansers van die tijd dansten nog erg stijf en precies en was alleen iets voor mannen. Als in een stuk een vrouw voorkwam werd deze door een man gespeeld, want vrouwen mochten niet eens op het toneel komen.

Dansende vrouwen

Later mochten ook vrouwen dansen. Een hele bekende ballarina was Marie Camargo, in 1927 liet zij iedereen schrikken door haar rok af te knippen en zo liet ze zien dat ze net zo goed als een man kon dansen. Zo konden ze haar onderbenen zien en dat kon in die tijd echt niet. ze danste in in die tijd erg technisch; zoals iedereen in die tijd, iedere beweging perfect uitgevoerd.
Dit veranderde pas in 1830 dichters, muzikanten en dansers kregen er genoeg van. ze wilden met fantasie en gevoel dansen. Zo ontstond de romantische balletstijl, de balletverhalen gingen over droomwerelden met elfen, feeën en geesten. De danseressen droegen tutu's met strakke bovenlijfjes. Ook werd er voor het eerst 'sur pointes' gedanst, op de toppen van de tenen, daardoor leken ze zwevend te dansen. Dit maakte de dansers licht en sprookjesachtig, het hele ballet draaide om ballerina. Schilders vonden het ook mooi om balletten uit deze tijd te schilderen.

De verandering

Een paar jaar later werd Rusland een belangrijk ballet land (in de negentiende eeuw). Daar kregen de mannelijke dansers weer een belangrijke rol en werden de danstechnieken worden ingewikkelder. Veel beroemde ballettten stammen uit deze tijd.< De balletvorm die toen ontstond noemen we nu klassiek ballet. Een klassiek ballet bestaat meestal uit vier delen waarin een verhaal wordt verteld.
Alles verloopt volgens een vast patroon, er zijn solo's (één danser), 'pas de deux' (twee dansers) en groepsdansen. De benen van de dansers mochten gezien worden en de tutu's waren kort en wijd.
In Nederland hadden de mensen honderd jaar geleden nog nooit ballet gezien. Pas toen een Russisch dansgezelschap een keer naar Nederland kwam, veranderde dat. Er bestaan natuurlijk nog veel meer dansstijlen, Zoals moderne dans, stijldans en jazzdans. Toch hebben veel dansstijlen ballet als basis. Van 1900 tot aan de Tweede Wereldoorlog zag je hier vooral moderne dansen.